четверг, 2 августа 2012 г.

Процедуру видачі віз дослідили у Вінниці


02.08.2012 (Альона Садовська) 11:00

Впродовж червня-липня цього року громадська організація "Креатив" провела моніторинг видачі віз Генеральним Консульством Республіка Польща у Вінниці. Для цього на виході з Консульства запитали вінничан про тривалість візової процедури, кількість документів, що вимагаються, кількість відмов, тип і тривалість виданих віз, термін дозволеного перебування. Таке дослідження у Вінниці проводили вперше.


(На фото Оксана Бондар, Оксана Яцюк)


За словами експерта моніторингу Оксани Яцюк, результати опитувань свідчать про високий рівень отримання віз у Генеральному консульстві республіка Польща у Вінниці. З 60-ти відмову отримала лише одна людина тому, що закінчився термін дії паспорту.

Майже третина заявників звільнена від сплати консульського збору та отримали візу безкоштовно, що передбачає Угода між Україною та ЄС.

80% опитаних отримали багаторазові візи. За інформацією Генерального консула у Вінниці
Кшиштофа Свідерека, у Консульстві більше видають багаторазових і довгострокових віз. В 2010
році Консульство видало більше 21 тисячі віз , в 2011 році – понад 38 тисяч.
Єдиний недолік, що виявили експерти, це недостатнє інформування про графік роботи
Консульства у святкові дні на україномовній версії офіційного сайту та можливості апеляції у разі неотримання візи.

"Кількість відмов у візах складає 3 % - це показник близький до ідеального. У Вінниці Консульство відкрилося відносно недавно. Тут ситуацію можна охарактеризувати, більш позитивно, ніж негативно. Втім, треба пам’ятати, що як і будь-яка методологія вона має певні прогалини. Коли людина виходить з отриманою візою вона більш позитивно налаштована, і не завжди каже якусь критику. Залишається острах людей говорити правду", - каже керівник ініціативи "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко.


Комментариев нет:

Отправить комментарий