четверг, 19 июля 2012 г.

Експерти радять споживачам читати етикетки на продуктах

19.07. 2012 (Альона Садовська) 17: 00

19 липня лікар-алерголог Людмила Сміх і директор Київського інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривчик розповіли про якість молочних продуктів і як споживачам обрати якісну продукцію. 






   Лікар Людмила Сміх каже: "Термін зберігання молочної продукції має бути 5-7 днів, а не 180, як  бачила на деяких етикетках. Температура зберігання від – 2 до + 8 градусів. Потрібно звертати увагу на закваску. Дітям я раджу вживати кефір замість йогуртів. Дорослим, особливо за 50, сироватку. Щодо масла, то потрібно обирати те, в якому жирність складає не менше 82%. Найголовніше – читайте етикетку".
  За словами лікаря вживання молокопродуктів із шкідливими добавками може викликати алергічні реакції  (висипи, напади астми), у деяких випадках кишково-шлункові розлади.
Директор київського Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець розповідає: «Найбільш часто у своїх дослідженнях ми знаходили проблеми в сирі, згущеному молоці, сметані та  маслі. В цих продуктах найбільше зустрічали відхилення від норми».
За словами експерта, деякі  виробники додають у згущене та сухе молоко – діоксин титану, який є основним компонентом фарби, пластмаси, паперу  (Е-171), щоб продукти були білішими. У Європі він заборонений. 


«Пальмове масло присутнє в багатьох товарах. Воно є не лише в молочній продукції, але й в шоколаді, морозиві, печиві та інших. Це небезпечний канцероген. Це масло не розщеплюється в організмі, а залишається на судинах, що провокує серцево-судинні хвороби. В розвинутих країнах цю речовину вже давно заборонено» - каже Юрій Чорнобривець.
Ці речовини споживач не зможе розпізнати самостійно, лише в лабораторіях. Юрій Чорнобривець радить покупцям  дивитись тести незалежних експертиз, які вказують якість та купувати менше продукції, що містить індекс Е (харчові домішки).



Це пальмова олія, яку використовують для змащення обладнання в металургії. В країнах ЄС вона заборонена в харчовій промисловості. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий