19.07. 2012 (Альона Садовська) 17: 00
19 липня лікар-алерголог Людмила Сміх і директор
Київського інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривчик розповіли про якість
молочних продуктів і як споживачам обрати якісну продукцію.
Лікар Людмила Сміх каже: "Термін зберігання
молочної продукції має бути 5-7 днів, а не 180, як бачила на деяких етикетках. Температура
зберігання від – 2 до + 8 градусів. Потрібно звертати увагу на закваску. Дітям я раджу вживати кефір замість йогуртів. Дорослим, особливо за 50, сироватку.
Щодо масла, то потрібно обирати те, в якому жирність складає не менше 82%.
Найголовніше – читайте етикетку".
За словами лікаря вживання молокопродуктів із
шкідливими добавками може викликати алергічні реакції (висипи, напади астми), у деяких випадках
кишково-шлункові розлади.
Директор київського Інституту споживчих експертиз
Юрій Чорнобривець розповідає: «Найбільш часто у своїх дослідженнях ми знаходили
проблеми в сирі, згущеному молоці, сметані та
маслі. В цих продуктах найбільше зустрічали відхилення від норми».
За словами експерта, деякі виробники додають у згущене та сухе молоко – діоксин
титану, який є основним компонентом фарби, пластмаси, паперу (Е-171), щоб продукти були білішими. У Європі
він заборонений.
«Пальмове масло присутнє в багатьох товарах. Воно є
не лише в молочній продукції, але й в шоколаді, морозиві, печиві та інших. Це
небезпечний канцероген. Це масло не розщеплюється в організмі, а залишається на
судинах, що провокує серцево-судинні хвороби. В розвинутих країнах цю речовину
вже давно заборонено» - каже Юрій Чорнобривець.
Ці речовини споживач не зможе розпізнати
самостійно, лише в лабораторіях. Юрій Чорнобривець радить покупцям дивитись тести незалежних експертиз, які
вказують якість та купувати менше продукції, що містить індекс Е
(харчові домішки).
Це пальмова олія, яку використовують для змащення
обладнання в металургії. В країнах ЄС вона заборонена в харчовій промисловості.
Комментариев нет:
Отправить комментарий